Zelf rucolapesto maken doe je zo
De zoekmachines zijn het er niet over eens, is het rucolapesto of rucola pesto? Helaas moeten we je het antwoord schuldig blijven. We kunnen je niet vertellen hoe je het schrijft, wel kun je op deze pagina leren hoe je zelf een verrukkelijke rucolapesto maakt! Rucolapesto behoort tot de Italiaanse pesto familie. De Italianen noemen het “pesto di rucola”. De grote broers van pesto di rucola zijn de befaamde pesto alla Genovese en pesto rosso. Ook deze recepten zijn beiden te vinden op Zelf Pesto Maken.
Rucola pesto is een goedkoop alternatief voor de originele Italiaanse groene pesto, maar daardoor niet minder lekker. Het onderstaande rucolapesto recept bestaat uit onder andere cashewnoten, pecorino, Parmezaan, olijfolie en uiteraard rucola. Door het gebruik van pecorino kaas en cashewnoten is deze rucola pesto wat milder van smaak dan andere pesto’s op deze website. Rucola pesto is daardoor uitermate geschikt om te gebruiken in een pastagerecht, of door een salade te mengen om deze extra op smaak te brengen.
Rucolapesto, wat heb je nodig?
Rucolapesto maken kan heel eenvoudig in een vijzel of keukenmachine. Het gebruik van een vijzel voor pesto gerechten is ideaal, omdat dit snel gaat en zorgt ervoor dat de rucola pesto een authentieke smaak heeft. Aangezien de cashewnoten en rucola een zachte structuur hebben laten ze zich zeer makkelijk fijnmalen in een vijzel. Hierdoor is rucolapesto maken een fluitje van een cent. Heb je nog geen vijzel? Dan adviseer ik je om een grote granieten vijzel van minimaal 15 cm doorsnee aan te schaffen. Dan heb je flink wat ruimte om de rucola, cashewnoten, pecorino en Parmezaanse kaas te pletten en rond te draaien. Mooie granieten vijzels van goede prijs-kwaliteitsverhouding vind je hier. Wil je een voorraadje rucolapesto maken, dan kun je hier het beste een keukenmachine voor gebruiken. Bij het gebruik van een keukenmachine kun je gewoon dezelfde instructies volgen van het onderstaande recept voor rucolapesto.
Het onderstaande recept is gebaseerd op twee porties wat gelijk staat aan ongeveer 150 gram verse rucolapesto. Wil je graag meer of minder rucola pesto maken, pas dan even het aantal porties aan onder de ingrediënten, de verhoudingen veranderen dan automatisch. Meer informatie over hoe je de pesto het beste kan bewaren, vind je terug onderaan het recept.
- 0,5 teentje knoflook
- 1 snufje grof zeezout
- 50 gram rucola
- 15 gram pecorino kaas
- 15 gram Parmezaanse kaas
- 20 gram cashewnoten
- 40 ml olijfolie zacht van smaak
- 1 tl zwarte peper vers gemalen
- 1 el citroensap
- Begin met raspen van de kaas, het liefst zo fijn mogelijk.
- Spoel de rucola sla af, mits deze nog niet gewassen is.
- Doe de knoflook met een paar zoutkorrels in de vijzel en druk deze fijn, draai vervolgens heen en weer tot je een fijne knoflookpasta hebt.
- Doe de rucola in de vijzel met wat grof zeezout, hierdoor behoud het kleur en maalt het fijner. Blijf heen en weer draaien totdat je een groene sap hebt.
- Voeg de cashewnoten toe en druk deze fijn in je vijzel en draai totdat je een smeuïge massa hebt. Hierbij is het heel belangrijk dat je pas stopt als de cashewnoten heel erg fijn zijn.
- Voeg de geraspte kaas beetje bij beetje toe en blijf draaien in de tussentijd totdat een mooie egale puree ontstaat.
- Voeg mondjesmaat de olie toe terwijl je draait, blijf olie toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt voor je pestosaus.
- Tot slot voeg je naar smaak wat citroensap, vers gemalen zwarte peper en zeezout toe totdat je pestosaus de gewenste smaak heeft. Als het goed is heb je nu een heerlijke zelfgemaakte rucolapesto!
Met Prep tijd, wordt preparatie tijd bedoeld ofwel voorbereidingstijd.
Rucolapesto maken en bewaren
Het bewaren van je zelfgemaakte verse rucolapesto gaat het gemakkelijkst in een weckpot. Deze sluiten volledig af waardoor de rucola pesto ruim twee weken goed kunt houden in de koelkast. Schenk een laagje olijfolie op je rucola pesto voor het beste resultaat, dit zorgt voor een beschermlaagje. Verder is het belangrijk dat je weckpot goed schoon en droog is. Zelf gebruik ik weckpotten van het merk Kilner, deze sluiten zeer goed en gaan jaren mee. Mocht je een voorraadje rucolapesto hebben gemaakt, dan kun je deze per portie invriezen. Doe dit in afsluitbare plastic zakjes met een druksluiting. Op deze manier houd je de rucolapesto maanden goed en ontdooien doe je gewoon door het plastic zakje een aantal minuten onder de warme kraan te houden.
Geniet ervan en graag horen we wat je van het rucolapesto recept vindt!
Roos says
Ziet er fantastisch uit, ik ga dit zeker eens proberen in mijn nieuwe granieten vijzel. Overigens is ‘rucolapesto’ juist, net als sinaasappelsap, tomatenpuree, etc. Het is een samenstelling en dat gaat aan elkaar. (In tegenstelling tot een bijvoeglijk naamwoord plus een zelfstandig naamwoord, dan gebruik je wel een spatie).