Pesto arrabbiata maken doe je hier
Van origine is pesto arrabbiata een ” saus voor over de pasta” . Deze pestosaus laat zich in het Italiaans vertalen als “pesto rosso all’arrabbiata”, een hele mond vol dus. Pesto arrabbiata kenmerkt zich door een pikante smaak. Deze pittige pestosaus heeft daarom wel wat weg van een tapenade. In principe kan pesto arrabbiata op verschillende manieren geserveerd worden. Naast dat het heerlijk smaakt door je pasta, is hij ook zeer geschikt voor bij de borrel. Zelf serveer ik pesto arrabbiata regelmatig in combinatie met nachos . Hierdoor heb je een heerlijke pittige saus voor bij de nachos en kun je de overgebleven pecorino kaas mooi over de nachos strooien en vervolgens laten smelten in de oven.
Al met al is deze pestosaus uitermate geschikt als je van plan bent een pittig gerecht te maken. Deze pestosaus verschilt met de meer bekende pesto’s als de Genovese-, rosso- en rucolapesto, omdat deze olijven bevat. Verder bestaat het onderstaande recept uit knoflook, rode peper, zongedroogde tomaten, gegrilde rode paprika, pijnboompitten, balsamico azijn, olijfolie, pecorino- en Parmezaanse kaas.
Voor deze pestosaus zijn dus vrij veel ingrediënten nodig. Daar staat tegenover dat je een verrukkelijk pesto hebt die veel mensen nog nooit eerder geproefd hebben.
Pesto arrabbiata, wat heb je nodig?
Pesto arrabbiata maken kan heel eenvoudig in een vijzel of een keukenmachine. Oorspronkelijk gebruik je voor het maken van pesto een vijzel. Dit gaat snel en voorkomt dat de pesto arrabbiata een ijzeren smaak krijgt. Let wel, pesto maken met een vijzel kost behoorlijk wat energie. Er moet veel kracht gezet worden in de vijzel om de zongedroogde tomaten fijn te krijgen. Heb je nog geen vijzel? Dan adviseer ik je om een grote vijzel (minimaal 15 cm doorsnee) van graniet aan te schaffen. Dan heb je flink wat ruimte om alle ingrediënten te pletten en fijn te draaien. Mooie granieten vijzels van goede prijs kwaliteit verhouding vind je hier. Wil je een voorraadje maken, dan kun je hier uiteraard ook een keukenmachine voor gebruiken. Je kunt je dan ook gewoon houden aan de onderstaande instructies. Het onderstaande recept is gebaseerd op twee porties en voorziet je van circa 100 gram pesto arrabbiata. Wil je graag meer of minder maken, pas dan even het aantal porties aan onder de ingrediënten. Meer informatie over hoe je de pestosaus het beste kan bewaren, is terug te vinden onder het recept op deze pagina.
- 0.5 teentje knoflook
- 1 rode peper (voor de liefhebber incl pitjes)
- 20 gram zongedroogde tomaten (in olie, uitgelekt)
- 20 gram gegrilde rode paprika (in olie, uitgelekt)
- 2 el groene olijven
- 2 el pijnboompitten geroosterd
- 15 gram pecorino kaas
- 10 gram Parmezaanse kaas
- 1 el balsamico azijn
- 4 el olijfolie extra vierge
- Begin het raspen van de kazen, het liefst zo fijn mogelijk.
- Laat de zongedroogde tomaten, gegrilde rode paprika en groene olijven goed uitlekken en snij deze alvast in kleine stukjes en leg ze even apart in een schaaltje.
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpan totdat ze geuren. Let hierbij op dat je de pijnboompitten goed in beweging houdt, anders branden ze aan. Laat de pijnboompitten vervolgens afkoelen op een stuk keukenrol.
- Doe de knoflook en chilipeper in de vijzel en maal met een paar korreltjes zeezout totdat je een fijne pasta hebt.
- Voeg de gesneden zongedroogde tomaten toe en plet deze goed fijn, blijf flink heen en weer draaien totdat de tomatenhelemaal fijn zijn. Gebruik een paar korrels zeezout, dan zijn de tomaten makkelijker fijn te malen.
- Voeg de gesneden gegrilde paprika en olijven toe, plet en draai deze goed fijn.
- Voeg de pijnboompitten toe en blijf vervolgens heen en weer draaien totdat er een smeuïge massa ontstaat.
- Vervolgens de geraspte pecorino en Parmezaanse kaas beetje bij beetje toevoegen en blijf ronddraaien in de tussentijd. Ga door totdat er een egale puree ontstaat.
- Voeg de Balsamico azijn toe en draai deze er goed doorheen.
- Tot slot, voeg mondjesmaat de olijfolie toe terwijl je draait, blijf olijfolie toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt voor je pesto arrabbiata. Als het goed is heb je nu een heerlijke pittige pestosaus .
Pesto arrabbiata bewaren
Het bewaren van je zelfgemaakt pesto arrabbiata gaat het gemakkelijkst in een weckpot. Zorg ervoor dat deze schoon en droog is. Weckpotten sluiten volledig af waardoor je de pestosaus in de koelkast ruim twee weken goed kunt houden. Schenk een laagje olijfolie op je pestosaus voor het beste resultaat, dit zorgt voor een beschermlaagje. Zelf gebruik ik weckpotten van het merk Kilner, deze sluiten zeer goed en gaan jaren mee. Mocht je een voorraadje pesto arrabbiata willen maken, dan kun je deze per portie bewaren in de vriezer. Doe dit in afsluitbare plastic zakjes met een druksluiting. Je kunt op deze manier je pestosaus maanden goed houden en ontdooien doe je gewoon door het plastic zakje een aantal minuten onder de warme kraan te houden.
Geniet ervan en graag horen we wat je van dit pesto arrabbiata recept vindt!
Geef een reactie: