Pasta pesto kip maken doe je zo
Een verrukkelijke pasta pesto kip maken, doe je met behulp van deze pagina! Dit recept kan elke Italiaanse pasta liefhebber bekoren. In Italië heet dit gerecht “pasta con pollo al pesto”, maar door het toevoegen van diverse smakelijke ingrediënten geeft dit recept zijn eigen twist aan het originele Italiaanse gerecht.
Dit recept vult het originele recept aan met onder andere spinazie, zongedroogde tomaten, cherrytomaten, rode ui en pijnboompitten. In de basis bestaat het recept uit een combinatie van pasta, kip en pesto. De voorkeur gaat uit naar het gebruik van groene pestosaus, omdat dit qua smaak en kleur mooi combineert met de cherrytomaten in dit gerecht. De groene pestosaus maak je bij voorkeur zelf, een heerlijk recept voor pesto alla Genovese is ook aanwezig op de site van Zelf Pesto Maken. Mocht je toch een voorkeur hebben om het gerecht met rode pesto te maken dan kan dat uiteraard ook. Mijn advies is dan wel om de zongedroogde tomaten uit dit recept te laten. Mocht je een goedkopere pestosaus willen maken, probeer dan eens onze rucolapesto.
Heb je weinig tijd, dan kun je uiteraard pesto kopen in de winkel. Neem dan wel de verse variant uit de koeling. Dat geeft een veel smakelijker resultaat voor je pastagerecht dan pesto uit een potje.
Pasta pesto kip maken, wat heb je nodig?
Voor het maken van dit recept “pasta pesto kip” is een grote pan essentieel. Het prettigste koken is met een grote wok. Hiermee heb je genoeg ruimte om alle ingrediënten door elkaar heen te schudden. Vooral op het einde van de bereiding wanneer zowel de pasta, kip en groenten bij elkaar in de pan komen heb je veel “werkruimte” nodig. Een grote wok met een diameter van minimaal 30 centimeter is hier bij uitstek geschikt voor. Voor het koken van de pasta heb je uiteraard nog een kookpan nodig en voor het verhitten van de pijnboompitten een kleine koekenpan. Verder zijn een snijplank, een scherp mes en schalen om de ingrediënten in te bewaren uiteraard een vereiste. Het onderstaande recept is geschikt voor twee personen, mocht je voor meer personen willen koken dan kun je de porties gemakkelijk aanpassen in het recept. Mocht je nog op zoek zijn naar andere pastarecepten kijk dan eens op heerlijke pasta gerechten.
- 150 gr penne bij voorkeur volkoren
- 240 gr kipfilet
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 tl grof zeezout
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilivlokken gedroogd
- 250 gr cherrytomaten
- 30 gr zongedroogde tomaten goed uit laten lekken
- 0,5 rode ui
- 150 gr verse spinazie gewassen
- 100 gr groene pesto vers
- 75 ml kookvocht van de pasta
- 2 el olijfolie
- 1 tl zwarte peper
- 30 gr rucola
- 20 gr pijnboompitten
- 20 gr Parmezaanse kaas
- Breng een pan met water aan de kook voor de pasta.
- Snijd de kipfilet in smalle reepjes en leg deze in een schaal.
- Kruid de stukjes kip met de geperste knoflook, chilivlokken, zout, kerrie- en paprikapoeder. Voeg vervolgens 1 eetlepel olijfolie toe er roer het geheel goed door.
- Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin zijn en leg deze vervolgens in een schaaltje. Rasp vervolgens de Parmezaanse kaas en doe ook deze in een los schaaltje.
- Snijd de cherrytomaten door de helft en leg ze apart.
- Snijd de rode ui in halve ringen en de zongedroogde tomaten kleine blokjes en doe deze samen in een bakje.
- Kook de pasta beetgaar (al dente) zoals omschreven op de verpakking.
- Zet in de tussentijd een grote pan/wok op hoog vuur. Nadat de pan goed verhit is voeg je de reepjes kip toe (zonder boter of olie). Houd deze goed in beweging en bak de kipreepjes circa 6-8 minuten totdat deze gaar zijn. Haal de kip uit de pan en leg ze apart in een schaal.
- Giet de penne af in een vergiet en hou circa 75ml kookvocht achter de hand. Spoel de penne af met koud water. Laat de penne pasta goed uitlekken en kruid deze met zout & peper en voeg 1 eetlepel olijfolie toe en meng het geheel goed.
- Giet een scheutje olijfolie in de pan waar je net de kip in hebt gebakken en zet hem terug op hoog vuur. Fruit hierin vervolgens de rode ui samen met zongedroogde tomaten.
- Voeg vervolgens de verse spinazie toe met een paar korrels zeezout. Schep het geheel door totdat de spinazie geslonken is.
- Voeg de halve cherrytomaten toe en roer het geheel circa 2 minuten door.
- Voeg de kipreepjes toe en roer het geheel goed door elkaar. Voeg daarna de penne toe.
- Meng de groene pesto samen met het kookvocht van de pasta. Giet dit vervolgens in de pan en roer het geheel goed door totdat alles goed verhit is. Voeg tot slot naar smaak zwarte peper toe.
- Schep de pasta pesto met kip op een bord en serveer met wat rucola, geraspte Parmezaan en pijnboompitten. Bon appétit!
Met Prep tijd, wordt preparatie tijd bedoeld ofwel voorbereidingstijd.
Pesto met kip en pasta bewaren
Het bewaren van pasta pesto kip wordt afgeraden. Simpelweg omdat elk pastagerecht het smakelijkst is als het direct geserveerd wordt. Mocht je nou toch wat overhouden, laat het geheel dan even afkoelen en bewaar het gerecht vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast. Verorber het gerecht dan zo snel mogelijk, bijvoorbeeld een dag later als lunch.
Geniet ervan en graag horen we wat je van dit recept vindt!
Bastiaan says
Top! De pesto een dag eerder gemaakt; zo lekker dat het bijna zonde is om alle pesto door de pasta te doen…
Erg makkelijk te maken, heerlijk om te eten; een aanrader dus!
In verband met ‘lastige eters’ 2 aanpassingen gedaan:
Grote doos champignons ipv kip (wel dezelfde kruiden er op)
Geen cherry tomaatjes, maar 2,5x zoveel zongedroogde tomaatjes
Annemiek Desaunois says
Echt een super gerecht met 10 mensen voel je je net een echte Italiaanse familie
Sonja Lauwaert says
Wij vonden het ook erg lekker!
Ik had alle ingrediënten behalve de spinazie en de rucolo in huis;..
Marian says
Het klinkt als een heerlijk recept! Snel uitproberen
Rosemarijn says
Werkelijk zalig!
Al vele malen gemaakt en recept gedeeld 🙂
Carla says
Mmmm alles ging op!