Zelf groene pesto maken doe je zo
Heerlijke verse groene pesto maken, dat leer je op deze pagina! Groene pestosaus staat ook wel bekend als “Pesto alla Genovese”. Pesto alla Genovese vindt zijn oorsprong in de Italiaanse streek Ligurië, meer specifiek in de stad Genua of op zijn Italiaans: “Genova”. Recepten voor deze populaire koude pestosaus zijn er in overvloed. Als je er naar op zoek bent, merk je dat vrijwel elk recept qua ingrediënten en samenstelling verschilt. Dit komt doordat pesto maken in Italië een familie traditie is. Elke Italiaanse familie gebruikt zijn eigen ingrediënten en heeft dus zijn eigen recept voor een verse groene pestosaus.
Het onderstaande groene pesto recept heb ik mogen ontvangen van een goede Italiaanse vriend uit Genua. Dit recept maakt gebruik van zowel pecorino als Parmezaanse kaas, wat de groene pesto een meer uitgesproken smaak geeft. Wat kenmerkend is voor een “echte” verse groene pestosaus, is dat hij in ieder geval wordt gemaakt met verse basilicum, pijnboompitten en knoflook. Maak je liever een verse pestosaus met andere ingrediënten? Klik dan even op de pagina’s rode pesto maken of rucolapesto. Wil je een lekker hoofdgerecht maken met groene pestosaus? Probeer dan eens ons recept pasta pesto kip.
Groene pesto maken, wat heb je nodig?
Groene pesto maken kan heel eenvoudig door het gebruiken van een vijzel. Italianen zweren erbij dat je voor dit gerecht een vijzel gebruikt, omdat dit het snelste gaat en ervoor zorgt dat de pesto Genovese hoog op smaak is. Heb je nog geen vijzel? Dan adviseer ik je om een grote vijzel (minimaal 15 cm doorsnee) van graniet aan te schaffen. Dan heb je flink wat ruimte om de basilicum, pijnboompitten en kaas te pletten en rond te draaien. Mooie granieten vijzels van goede prijs-kwaliteitsverhouding vind je hier (klik). Wil je een voorraadje groene pesto maken, dan kun je hier uiteraard ook een keukenmachine voor gebruiken. Je kunt je dan ook gewoon houden aan de onderstaande instructies. Het onderstaande pesto recept is gebaseerd op twee porties en is goed voor ruim 100 gram verse groene pesto. Wil je graag meer of minder maken, pas dan even het aantal porties aan onder de ingrediënten, dan worden de hoeveelheden automatisch aangepast. Meer informatie over hoe je groene pesto het beste kan bewaren, is terug te vinden onder het recept.
- 0,5 teentje knoflook
- 1 snufje grof zeezout
- 25 gram basilicum één plantje/bosje is circa 25 gram (zie foto)
- 15 gram pecorino kaas
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 10 gram pijnboompitten
- 40 milliliter olijfolie zacht van smaak
- 1 el citroensap naar smaak toevoegen
- Start met het raspen van de pecorino en Parmezaanse kaas, doe dit zo fijn mogelijk, Mix ze daarna door elkaar en bewaar de geraspte kaas in een los schaaltje.
- Verhit de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze gaan geuren. Let hierbij op dat je ze niet aan laat bakken, dit zorgt voor een bittere smaak. Goed in beweging houden dus! Laat ze daarna rusten en afkoelen op een stuk keukenpapier.
- Veeg de basilicum schoon met een stuk keukenrol. Spoel de basilicum niet af, dit gaat ten koste van de houdbaarheid en structuur van de groene pesto.
- Leg de knoflook in de vijzel en voeg hier een aantal korreltjes grof zeezout aan toe. Stamp de knoflook fijn en draai rond totdat je fijne knoflookpasta hebt.
- Doe de verse basilicum in de vijzel en voeg hier nog wat korrels grof zeezout aan toe. Hierdoor behoud de basilicum zijn mooie groene kleur en malen de blaadjes gemakkelijker. Blijf de basilicum goed ronddraaien (heen en weer) in je vijzel totdat je een groene sap krijgt.
- Voeg de pijnboompitten toe en druk deze fijn totdat er een smeuïge puree ontstaat.
- Vervolgens voeg je beetje bij beetje de geraspte pecorino en Parmezaan toe. Blijf in de tussentijd rond draaien in de vijzel totdat er een mooie egale puree ontstaat.
- In de laatste stap voeg je mondjesmaat de olijfolie toe, terwijl je blijft ronddraaien. Blijf olijfolie toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt. Tot slot voeg je nog wat citroensap toe en blijf de pestosaus proeven totdat je de gewenste frisheid hebt. Als het goed is heb je nu een heerlijke verse groene pesto!
Met Prep tijd, wordt preparatie tijd bedoeld ofwel voorbereidingstijd.
Groene pesto maken en bewaren
Het bewaren van je verse groene pestosaus is het gemakkelijkst in een weckpot. Deze sluiten volledig af waardoor je de pesto Genovese een aantal weken goed kunt houden in de koelkast. Schenk een laagje olijfolie op je zelfgemaakte pesto voor het beste resultaat. Zelf gebruik ik weckpotten van het merk Kilner, deze sluiten zeer goed en gaan jaren mee. Heb je een voorraadje pesto Genovese gemaakt, dan kun je deze per portie bewaren in de vriezer. Doe dit in afsluitbare plastic zakjes met een druksluiting. Je kunt op deze manier je groene pestosaus maanden goed houden en ontdooien doe je gewoon door het plastic zakje een aantal minuten onder de warme kraan te houden.
Geniet ervan en graag horen we wat je van dit recept vindt!
Menno says
Wow, een heerlijke Pesto! Daadwerkelijk van genoten en meteen een favoriet in het gezin!
Bedankt voor het delen van dit recept!
Robert Steendijk says
Ik ga hem bouwen, en bewaren met zelfgeteeld basilicum! woei!
Richard van Gaalen says
Wat een heerlijke pesto! Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!
Karin verdoes says
Fantastisch lekker. Deze ga ik vaker maken.
conelissen brigitte says
heerlijke pesto, normaal lusten de kinderen geen, maar deze viel super mee;
ook fijne tip om hem te bewaren in ijskast
bedankt om te delen
Milly says
Jjammie! Had niet eens pijnboompitten en heb dus maar amandelen gebruikt. Het resultaat was eveneens lekker. Wat mij betreft nooit meer kant en klare pesto.
Peter says
Dit is de lekkerste en beste pesto recept wat je kunt vinden op het internet.
Ik maak geen andere meer. In de tuin heel veel basilicum staan, dus heb echt lekker veel gemaakt.
Vivian says
Héérlijk!
Ik zal dit recept zeker doorgeven aan vrienden.
Carola says
Zo fijn om gewoon zelf pesto te kunnen maken, want ik lust geen kaas….. (Dat heb ik er dus ook uit gelaten )
We gaan hem vanavond eten, maar hij ruikt (en proeft) al héérlijk!
Nicky Goris says
Héérlijk!!! We gaan hem straks eten! Alvast bedankt voor dit lekkere receptje!
Corine says
Wat een heerlijke pesto, was binnen een week op. Ga zo een dubbele hoeveelheid maken.
Wil geen andere meer.
brecht says
lekkeuur bedankt !
Jeroen Feelders says
Heerlijk recept. Met wat meer oliefolie erdoor kan je het in ijsblokjeszakjes persen en invriezen. Makkelijk doseerbaar en lange houdbaarheid.
Pierrette Rutten says
Heb ook zelf pesto gemaakt, maar ik had geen pijnboompitten in huis. Dus heb ik kokos rasp gebruikt. Ander smaakje , maar ook heel lekker. Het voordeel van koko is, dat het minder vet is dan pijnboompitten. Ik
TellyO3 says
Mooie pesto hoor ik vind het erg lekker en erg simpel
Nanny says
Ik heb deze nu 1x gemaakt en het is meteen mijn favoriet!
Heerlijk! Morgen weer met spiraal courgette, kip en broccoli…jammie…