Carpaccio dressing maken doe je zo
Smaakvolle carpaccio dressing maken, dat leer je op deze pagina! Carpaccio heeft zich de afgelopen decennia ontpopt tot één van de meest populaire voorgerechten die we kennen. Wanneer je een restaurant bezoekt is het vrijwel ondenkbaar dat je dit gerecht niet terug vindt op de menukaart.
Elke kok houdt zijn eigen recept er op na, echter is er niets zo cruciaal als een goede dressing voor de carpaccio. Het vlees van de carpaccio, vaak ossenhaas, heeft van zichzelf geen uitgesproken smaak. Daarom kun je juist met een lekkere dressing je carpaccio uitstekend op smaak brengen.
Hoe maak je nu zo’n heerlijke carpaccio dressing?
Dit doe je heel eenvoudig met het recept “dressing voor carpaccio” onder aan deze pagina. Dit recept gebruikt als basis verse groene pesto. Mocht je weinig tijd hebben of simpel weg te lui zijn, dan kun je natuurlijk ook kant en klaar pesto kopen. Voor het lekkerste resultaat neem je verse pesto uit het koelvak. De echter liefhebber maakt natuurlijk zelf pesto. Zelf pesto maken hoeft niet lang te duren en de smaak ervan overtreft alle verwachtingen. De lekkerste pesto voor een carpaccio dressing is toch wel verse groene pesto. Groene pesto maken leer je dan ook op deze website. Daarnaast staan er ook recepten voor rode pesto en rucolapesto op deze website, maar voor de lekkerste carpaccio dressing gebruik je groene pesto. Dit geeft ook het mooiste kleurcontrast.
Het onderstaande recept voor carpaccio dressing bestaat uit citroensap, balsamico azijn, groene pesto, honing en uiteraard olijfolie. De balsamico azijn in combinatie met honing zorgt voor een mooie smaakbalans tussen fris, zuur en zoet. Verder is het heerlijk om naast de dressing ook nog los wat balsamico crème bij de carpaccio te serveren. Andere ingrediënten voor over de carpaccio kun je zelf naar smaak toevoegen. Zelf ben ik voorstander van “less is more” en gebruik ik niet meer dan wat rucola, pijnboompitten, wat uitgebakken spekjes, rode ui, zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas.
Carpaccio dressing maken, wat heb je nodig?
Een dressing voor carpaccio behoeft weinig benodigdheden. Vooral als je de groene pesto al in huis hebt. Je hebt dan alleen nog een schaal nodig om alle ingrediënten in te mengen. Mocht je de groene pesto nog zelf willen maken, dan kun je voor de benodigdheden en het recept het beste even kijken op de pagina groene pesto. Sinds kort gebruik ik voor het maken van dressings een “dressingsmixer”. Dit is een luxe product, maar wel heel handig omdat je de dressing eerst kunt mixen en daarna kunt uitschenken. Hierdoor kun je de dressing mooi doseren over je gerecht. Bekijk hier een selectie van de mooiste dressing shakers. Verder zien shakers er vaak geweldig uit en daarom uitermate geschikt om cadeau te geven!
Het onderstaande recept voor carpaccio dressing is gebaseerd op één portie en is goed voor ruim 100 gram carpaccio dressing. Dit is ruim voldoende voor totaal vier carpaccio’s. Wil je graag meer of minder maken, pas dan even het aantal porties aan onder de ingrediënten, dan worden de hoeveelheden in het recept automatisch aangepast.
- 1 el balsamico azijn (donkere variant)
- 1 el citroensap
- 100 gram groene pesto (verse!)
- 2 tl honing
- 5 el olijfolie extra vierge
- 1 el balsamico creme
- Schenk de groene pesto, honing, citroensap en balsamico azijn samen in een grote schaal en roer deze goed met bijvoorbeeld een garde.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toe totdat je een mooie structuur en de gewenste dikte heeft. Je kunt desgewenst wat zout en peper toevoegen, maar het lekkerste is om de carpaccio zelf goed te kruiden.
- Als toevoeging is het heerlijk om op je carpaccio ook wat balsamico crème te smeren, dit doe je echter los van de dressing. Dit in combinatie met de dressing maakt je carpaccio tot een smaakvolle belevenis.
Met Prep tijd wordt voorbereidingstijd bedoeld, ofwel preparatie tijd.
Geniet ervan en graag horen we wat je van deze carpaccio dressing vindt!
Monique says
Heerlijk. Heb de dressing op de sla en op de carpaccio gedaan. Aanrader.
Petra Vermeulen says
Heerlijk. Je proeft en het zoetje en het zuurtje.